Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Komló - Sikonda Termálfürdő - Komló - Sikonda - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Komló - Sikonda Termálfürdő
 

7300- Komló - Sikonda
Fürdő u. 5.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


86

Kellemes napokat tölthetnek szép környezetben egy különösen tiszta levegőjű vidéken, Sikondán, akik ezt a Komlótól négy kilométerre fekvő helyet választják. Az itteni víz alkáli-hidrogén-karbonátos gyógyvíz, mely foszfátos, magas szénsav, radon és szulfát tartalmú. Összetételénél fogva leginkább porckorongsérv és reumatikus panaszok esetén bír jótékony hatással. A természetes környezetű strand közelében pihenőpark található, ahol kézilabda, futball, teke pálya várja a sportot kedvelő fürdőzőket. A tószínpad pedig színvonalas kulturális rendezvényeknek ad otthont.

Történelem

Első írásos említése a 13. századból származik. Ekkor a pécsváradi bencés apátság birtokába tartozott. A település nevét, az itt termesztett komlóról kapta. A 18. században a növény már a helység címerében is megjelenik. A török hódoltság ideje alatt egy időre elnéptelenedett ez a vidék. Komló későbbi fejlődésében nem volt igazi szerepe a mezőgazdaságnak, sokkal inkább a 18. század második felében beinduló szénbányászatnak. Az első tárna megnyitására a 19. század végén került sor. A mecseki szénbányászat jelentősége megnőtt, amikor a Duna Gőzhajózási Társaság (DGT) Pécs határába helyezte át székhelyét. Az állami kőszénbányászat tényleges korszaka a 20. század elején kezdődött. A 20. század második felében Komló azon települések közé tartozott, ahol a városias fejlődés politikai okokból erőltetett ütemben zajlott. A több mint száz éves múltra visszatekintő szénbányászat 2000-ben befejeződött. Ezzel párhuzamosan megkezdődött az ipar, a gazdaság átszervezése a településen. Lehetőséget az itt élő emberek a könnyűipari, gépipari, faipari, kőbányászati, szolgáltatási és kereskedelmi ágazatok fejlesztésében látnak.


A ma közigazgatásilag Komlóhoz tartozó települések, mint Mánfa, vagy Budafa, ugyancsak bizonyíthatóan lakottak voltak már az Árpád-korban. Kilóg a sorból Sikonda, melyet a 18. században jelölnek először térképen. A település története szorosan összefügg Komló és a szénbányászat történetével. A kőszén utáni kutatás során 1928-ban váratlanul bukkantak a mélyben rejlő gyógyvízre, s még ebben az évben elkészült az első fürdő is. A következő évben a sikondai vizet hivatalosan is gyógyvízzé nyilvánították, felépült a gyógyszálló és egy új medence is. Mivel a sikondai víz ivókúra formájában is jótékony hatással bír, hamarosan megépült az első palackozó üzem is. A harmincas években hivatalosan is gyógyfürdő hellyé nyilvánították, így lett jogosult Sikonda-gyógyfürdő névre a település. 

Látnivalók


Aki szereti a nyugodt, csendes környezetet, Sikondán is kellemesen töltheti idejét fürdőzés után. A természetjárást kedvelő látogatók barangolhatnak a Melegmányi-völgy természetvédelmi területén és túrázhatnak a kiépített turistaútvonalakon

86

A strandot körülvevő erdő sétányain szép és kellemes sétákat tehetnek. A horgászat szerelmesei a környező horgásztavakban hódolhatnak szenvedélyüknek. Akik ennél mozgalmasabb programokra vágynak, azok Komlón, Sikondától négy kilométerre, a városban válogathatnak különféle programok között. Elsétálhatnak a régi templomromhoz, vagy megtekinthetik Komló helytörténeti kiállítását, illetőleg természettudományi kiállítását. A kézművesipar iránt érdeklődő vendégek pedig a csipkeverés mesterségével ismerkedhetnek meg Juhász Gőz Piroska csipkeverő műhelyében.

Linkek
Komló - Sikonda
Komló - Sikonda Termálfürdő 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary