Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Kapuvár - Strand és Termálfürdő - Kapuvár - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Kapuvár - Strand és Termálfürdő
 

9330- Kapuvár
Veszkényi u. 38.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


73

Nyugodt környezetben tölthet kellemes napokat az, aki a Kapuvári Gyógy- és Strandfürdőt választja üdülése színteréül.

73

A kapuvári víz nagy sókoncentrációjú, nátrium-hidrogén-karbonátos valamint magas jodid tartalmú termálvíz. Összetételénél fogva különféle csontrendszeri és mozgásszervi megbetegedések esetén bír jótékony hatással. Inhalációja idült hörghurut, hörgőtágulat, tüdőasztma kezelésére teszi alkalmassá. A gyógyulni vágyókat és az egészségmegőrzés céljából fürdőző vendégeket jelenleg termálmedencék, míg az aktív pihenés híveit úszómedencék várják. A víz gyógyhatása mellett a fürdő területén orvosi masszázs is igénybe vehető.

Történelem

Kapuvár történetének egy részét máig híven őrzi nevében is. A honfoglalás korában, ugyanis ezen a vidéken ún. gyepű rendszer volt, mely a határ menti védelmi sávot jelenti. Ennek a védelmi vonalnak itt volt az egyik megerősített „kapuja”. A kapu védelmének megerősítésére itt „vár”-at emeltek. A 14. századig királyi tulajdonban volt, ezt követően Kanizsayak, Nádasdyak, majd az Esterházyak tulajdonába került. Magas rangú tulajdonosai is hozzájárultak fejlődéséhez, a 16. században már mezővárosként számon tartott település, s az ezzel a ranggal járó kiváltságok révén további fejlődése is biztosítva volt. A 19. században bekapcsolódott az országos vasúti hálózatba is, kórház, malom épült, és a környéken jelentős állattenyésztésre építve ipari létesítmény kezdet meg működését. Trianon után egy ideig közigazgatási központ, a megye székhelye. 1969-ben kapott városi rangot.

Látnivalók


Fürdőzés után érdemes elindulni egy kis sétára a városban. A történelmi emlékhelyek és kiállítások iránt érdeklődő vendégek számos érdekes programot találhatnak maguknak ezen a környéken. Ellátogathatnak az egykori vár köveiből épült Várkastélyhoz, ahol a város múltját, gazdaságát, népi kultúráját Pátzay Pál szobrászművésznek az életét és munkásságát bemutató Rábaközi Múzeum is helyet kapott. Megtekinthetik a Főtéren az Esterházy család tiszttartói számára épített Rába-palotát, ahol ma a városi könyvtár működik. Érdekes lehet, ha a Kis-Rába hídhoz elsétálnak, ahol az egykori vízimalom mára korszerűsített változatát tekinthetik meg.


A természetjáró fürdőzőket számos szép és érdekes látnivaló várja a Hanság Tájvédelmi Körzet területén. A körzet „kapujában” kiállítást tekinthetnek meg az itteni élővilágról, hagyományos gazdálkodási módokról.


Tartalmas, nyugodt napokat tölthetnek Kapuvárott az idelátogató vendégek. Érdemes útnak indulni!

Linkek
Kapuvár 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary