Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Hévíz, Hévízi gyógytó - Hévíz - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Hévíz, Hévízi gyógytó
 

8380- Hévíz
Dr. Schulhof sétány 1.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


57

A világ legnagyobb kiterjedésű gyógytavában, Magyarország egyik leghíresebb és legrégebbi múltra visszatekintő fürdőjében fürdőzhetnek azok a vendégek, akik úgy döntenek, hogy Hévízre mennek üdülni.


Egyike azon fürdőhelyeinknek, melynek története több száz évvel ezelőtt elkezdődött, és azóta, szinte töretlenül tart. A 18. század végén sok más intézményhez hasonlóan, a fürdő is Festetics Györgynek köszönhette létrejöttét. Ő hozta alakíttatta ki az ún. Ótelepet, a lefolyócsatorna bal partján. Ez kezdetben nem jelentett többet, mint néhány átöltözésre alkalmas, deszkákból készített fa bódét, illetve néhány szakember foglalkoztatását, akik az akkoriban elterjedt köpölyözést, érvágást, vagyis néhány akkor divatos gyógymódot alkalmaztak. A valódi fürdőélet beindulását egy hamarosan megjelenő kiadvány lendítette előre, mely Babótsay József munkája volt. A hévízi fürdőélet történetében egyetlen szakadás történt, Festetics György halála után. Csak fél évszázad múlva, a 19. század második felében fogott újabb fejlesztésekhez Festetics II. György. Fatelepítésbe, parkosításba kezdett, fürdőkamrák, fürdőház, a vendégek elszállásolására alkalmas épületek, majd néhány évvel később egy férfi és női részből álló tükörfürdő épült. A Tófürdő történetének következő szakasza a 20. század elején kezdődött, és Reischl Vencel keszthelyi sörgyáros nevéhez fűződik, aki 35 évre haszonbérbe vette. Ekkor teljes átalakításra került az egész terület, a korábbi épületeket lebontották, és korszerűbbeket, még komfortosabbakat építettek, kávézót, teraszt, koncertek tartására is alkalmas helységet hoztak létre, kupolás fürdőház épült, szanatóriumot és szállodát létesítettek, és ekkor épült a két tornyos, jellegzetes főbejárat is. 1911-ben kapat meg Hévíz a gyógyfürdő jellegű település címet. A 20-as évek újabb változásokat hoztak, ekkor nyílt meg a strandfürdő rész, az emeletes strandépület és az üveg tetejű fürdőház. Hírnevével nőtt a befektetések száma is, egyre több szálló, üdülő épült. A II. világháború után először szovjet hadikórházként üzemelt, majd állami igazgatás alá került. A hatvanas években elsősorban gyógyterápiás szolgáltatásait igyekeztek bővíteni, ekkor épült a fedett fürdő, mely a továbbiakban megszűntette Hévíz szezonális jellegét. Az utóbbi évek történetének egyik legsajnálatosabb eseménye volt, hogy leégett a tóra épített fürdőépület, de ezt néhány évvel később, 1990-ben újjáépítették.

57

Jelenleg a fürdő területén a 4,4 ha területű természetes, gyógyvizű tó mellett hat termálmedence áll a vendégek rendelkezésére. A víz hőfoka évszaktól függően 26 és 36ºC között ingadozik, a medencékben 30-34º C fokos. A gyógyvíz kénes, enyhén radon tartalmú, alkáli hidrogén-karbonátos, ennél fogva alkalmas baleseti rehabilitáció, egyes bõrbetegségek, izomreuma és izomfájdalom, mozgásszervi megbetegedés, bizonyos nőgyógyászati panaszok, porckorongsérv és törések kezelésére.

57

A fürdőkúrán, a nyugalmat árasztó környezeten túl, különféle gyógyterápiás szolgáltatásokat is igénybe vehetnek a gyógyulni vágyó vendégek. Különféle masszázsok, súlyfürdő, iszappakolás, elektroterápiás kezelések, örvényfürdő, gyógytorna, víz alatti torna egyéni és csoportos formában, tangentor, szolárium és még számos lehetőség áll a fürdőzők rendelkezésére. Akik hosszabb időre terveznek több hetes kúrákon is részt vehetnek, szakemberek felügyelete mellett.


A fürdő környékén számos kedvező szálláslehetőség kínálkozik, köztük némelyik szállónak saját termálmedencéje is van.

Történelem

Hévíz történetét alapvetően meghatározta az itt felszínre törő termálvíz. Már első írásos említése is ezt bizonyítja, a 14. századból. Itt Heuwyz-nek (Melegvíz) írják a nevét, ami arra utal, hogy már ekkor is erről volt nevezetes. Ennek ellenére sokkal korábban lakott területnek számított már. Régészeti leletek tanúsága szerint már a kőkorban is éltek itt emberek. A középkori emlékek semmiféle arra utaló jelet nem hagytak az utókor számára, hogy bármilyen módon felismerték volna az itt található gyógyvíz jelentőségét, mégis valószínűnek tűnik, hogy ismerték gyógyhatását, hiszen a török korban bizonyíthatóan már használták Magyarországon a gyógyvizeket fürdőzés céljából. A 18. század hozta meg az ismertséget Hévíz számára, s történelme ez után szorosan összefonódott a fürdőélettel. Az utóbbi évek történetének legjelentősebb változása, hogy 1992-ben hévíz városi címet kapott. Az ezt követő években középiskola, sportcentrum, új városháza, több templom épült, és egyre inkább fellendült a már amúgy pezsgő fürdőélettel rendelkező város kulturális élete. Ennek köszönheti, hogy mára a környék fontos, dinamikusan fejlődő központjává vált.

Látnivalók


Ha valakinek fürdőzés után kedve támad sétálni, érdemes ellátogatni Hévíz sajátos hangulatú részébe, Egregybe. Egregy hosszú ideig önálló település volt, csak a közelmúltban csatolták Hévízhez. Éppen ennek köszönheti, hogy a mai napig őrzi sajátos, erre a vidékre jellemző falusias jellegét. 2001-ben régészek ásatás közben meglepő leletre bukkantak. Több mint hét évezred leletei mellett az egyik legjelentősebb lelet egy késő császárkori, közel ezer négyzetméter alapterületű, korridoros római villa, amely központi fűtéssel is rendelkezett. A szakrális építészet kedvelői, pedig megnézhetik ugyanitt Egregy középkori templomát is, falain középkori és barokk festmények maradványaival. A település mára szinte összenőt az újépítésű nyaralók sora által Hévízzel. Egregy másik végén pedig, a középkori templom és a temető felé vezető úton pincék és éttermek sora áll, melyek finom borokkal és ételekkel csalogatják az idelátogató vendégeket.


A modern építészet kedvelői számára is tartogat látnivalókat Hévíz. Érdemes ellátogatni az 1999-ben avatott Jézus Szíve templomhoz, melyet Bocskay János építészmérnök tervezett, vagy az új városházához is.


Akiket ennél mélyebben is érdekel a helytörténet, tovább tájékozódhatnak a Fontana Filmszínház emeleti kiállítótermében, ahol különféle képzőművészeti kiállításokat is megtekinthetnek. Azok számára, akik inkább a népi kultúra emlékeire kíváncsiak, a Hévíz Galériába érdemes ellátogatni


A szép vidék kedvelői Hévíz környékén bármely irányban is indulnak el, gyönyörködhetnek az egészen különleges Balaton felvidéki és Balaton-parti vidékben, de a városi séták is magával ragadó élményt nyújthatnak a számukra. Kellemes sétára nyílik lehetőség a Szanatórium parkjában. A park ősgesztenyése ma természetvédelmi területnek számít.


A múzeumok, történelmi emlékek, séták mellett számos egyéb program, rendezvények, fesztiválok, könyvtár, szórakozóhelyek várják az idelátogató vendégeket.


Sajátos hangulatú üdülőváros, és környék ez, ahova minden korosztály számára érdemes egyszer ellátogatni. A hosszú történelem valahol ma is ott él a fürdőben, mintha beivódott volna a falakba, noha a parton állva, a víztükröt figyelve, a folyton mozgásban lévő vizet nézve az embernek azaz érzése, hogy még ma is, folyamatosan zajlik, változik valahol a tó mélyén…

Linkek
Hévíz
Hévíz, Hévízi gyógytó 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary