Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Abaújszántó - Községi Strandfürdő - Abaújszántó - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Abaújszántó - Községi Strandfürdő
 

3881- Abaújszántó
Fürdő utca 1.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


Abaújszántó - A fürd? bejárata

Kellemes napok várnak azokra a vendégekre, akik Abaújszántóra látogatnak fürdőzni. Az itteni fürdő vizét, a Zempléni-hegység utóvulkáni működésének köszönheti. A gyógyvíz izületi fájdalom és csonttörés utókezelésére alkalmas. A strand úszómedencéje és gyermekmedencéje mellett a sportolni vágyókat strandfoci pálya várja.


A fürdő korábban, mint kádfürdő is üzemelt, de a vezetékes ivóvízhálózat kiépítésével elvesztette jelentőségét, így ma már nem működik.


A strandfürdő a település déli részén, az egykori vásártér közelében fekszik, szép, festői környezetben a Sátor-hegy lábánál. A Régi-Fürdőház a strand kertjének végében található. Hajdan a Kőrössy-féle fürdő és mulatóhely nemcsak a község, hanem az egész környék legnagyobb és leghíresebb mulatóhelye volt.


A mai strandfürdő az 1930-as években épült versenyuszodaként, 33 méter hosszú és 18 méter szélességben, átlagos mélysége 1,7 méter. Vize eredetileg aktív víz volt, vagyis a föld felszínére tört. A víz hőfoka 24-26 Celsius. Sajnos az anyagi lehetőségek nem tették mindezidáig lehetővé a kút további fúrását, pedig a geológusok a jelenlegi réteg áttörése után 70-80 fokos vizet remélnek. A strand vize összetételénél fogva gyógy és ásványvíz, vas, arzén, kén, stb. összesen 14-féle ásványi só fordul benne elő. Lerakódása sárgás meszes só.

Történelem

Régészeti leletek tanúsága szerint az őskortól lakott hely.


Első írásos említése a 13. századból származik. Fekvésénél fogva mindig jelentős szerepet töltött be ezen a környéken. Egyrészt kereskedelmi szempontból volt fontos, hiszen a Hernád-völgyi nemzetközi kereskedelemnek volt itt fontos állomása. Másrészt a Tokaj-hegyaljai szőlőtermelés miatt.

5

A 15. században már mezőváros. Ebben az időben a bortermelés mellett céhes iparáról volt híres.


A 19. század polgári fejlődése itt is érezhető, főként a század második felében. Jelzik ezt különféle intézmények, mint a takarékpénztár, iskola, de pl. az olvasó egyletek és helyi érdekű folyóiratok beindulása is. A század végi közigazgatási reform következtében nagyközséggé minősült át az addigi mezőváros.


A 20. század első felében elkezdődött a település villanyosítása, jobb minőségű utak épültek, s hosszas vita után megépült a Szerencs-Kassa vasútvonal is. A település életében központi szerepet betöltő Kassa leválasztása a trianoni szerződés következtében megváltoztatta a hagyományos kereskedelmi, gazdasági, közigazgatási irányokat. A II. világháborút követő éveket a lassú talpra állás jellemezte. Az utóbbi években egyre nagyobb szerepet kap a turizmus, melyben fontos szerep jutott a harmincas években felfedezett gyógyvízre épülő fürdőnek is. E fejlődésnek köszönhetően 2004-ben hosszú idő után, városi rangra emelkedett Abaújszántó.

Látnivalók

5

Fürdőzés után érdemes elindulni a városban egy kis sétára, megismerkedni történelmével, hagyományaival, kulturális értékeivel.


A mezővárosi polgárok 19. századi életéből őriz egy szeletet az ún. Kisnemesi lakóház a Rákóczi utcában. A környék története iránt érdeklődő látogatók ez után ellátogathatnak a Kapitány-házba is, mely egyrészt műemléki mivoltában ugyancsak a 19. századi élet egy darabkája, s e mellett itt rendezték be Abaújszántó helytörténeti kiállítását is. Az épület egyébként onnan kapta a nevét, hogy a hagyomány szerint, a XIX. század elején osztrák katonákat szállásoltak el benne, és itt lakott parancsnokuk is.

5

A valamikori főurak életére kíváncsi látogatóknak érdemes ellátogatni a Patay-kastélyhoz. Sajnos az utókor egy ideig méltatlanul bánt ezzel az épülettel, de az utóbbi években megkezdődtek a helyreállítási munkálatok.


A természeti értékek szerelmesei a környéken szép kirándulásokat is tehetnek az Aranyos-völgyben vagy a Sátor-hegy-Karkó és környékén található erdőssztyepp-vegetáció maradványain.

Linkek
Abaújszántó 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary