Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Gyöngyös - Strandfürdő (Aloisiafürdő) - Gyöngyös - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Gyöngyös - Strandfürdő (Aloisiafürdő)
 

3200- Gyöngyös
Pesti út
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 Vadregényes tájak szomszédságában tölthet kellemes napokat, aki Gyöngyösre látogat. Az itteni víz alkáli-hidrogén-karbonátos gyógyvíz, mely metakovasavat is tartalmaz. Összetételénél fogva jótékony hatással bír bizonyos bőrbetegségek, gyomorpanaszok esetében, reumatikus és idegrendszeri megbetegedések esetén. A parkosított környezetben nyugodt fürdőzés vár minden idelátogató vendéget.

Történelem

Régészeti leletek tanúsága szerint már a honfoglalás előtti időkben is lakott hely volt, amint ezt a 20. század elején feltárt szkíta leletek is bizonyítják. A népvándorlás kora elkerülte a Mátra erdős vidékét. Anonymus szerint ezt a területet az Aba nemzetség kapta meg. Kitűnő földrajzi adottságainak köszönhette, hogy már a 9. század végén fejlődésnek indult a Mátra-alja. A tatárjárást követő időszakban itt is megindult a várépítés. Az első várak az Aba nembeli Csobánka családhoz fűződnek, akik azonban, mivel nem álltak Károly Róbert mellé a 14. században, a kiskirályok ellen vívott harcok során, elveszítették itteni birtokaikat. Ekkor került ez a terület a királyhoz hű Szécsényi Farkas Tamás kezébe. A 14. században Gyöngyös városi rangot kapott.


A török hódoltság ideje alatt, a foglaláskor, középkori épületeinek nagy részét felégették. Ugyanakkor, szultáni khász birtokként tovább fejlődhetett, s jelentős károk a továbbiakban nem érték. A török uralom alatt, kultúrájában, gazdaságában kiemelkedő helyet töltött be a hódoltsági városok között, majd Eger eleste után a megyei és társadalmi érintkezés központjává is lett.


A 18-19. századi szabadságharcok alatt fontos szerepet töltött be több alkalommal is Gyöngyös. A napóleoni háborúk idején három alkalommal őrizték itt a magyar szent koronát. A reformkor és a szabadságharc több jeles alakja kötődik a városhoz, mint Bugát Pál orvos, Bajza József író, Török Ignác aradi vértanú. Járt itt Windischgrätz tábornok a kápolnai csata előtt, majd megszállt itt Görgey is. A szabadságharc leverése után ez a vidék a bujdosók menedéke lett.


A 19. század végén, mivel a város a vasúti hálózatba nem tudott bekapcsolódni, ezért más lehetőségeket kellett keresnie. Maradt a korábbi szőlő- és borgazdaságnál. A 20. században megindult az urbanizáció, noha e viharos század csapásai nem kerülték el Gyöngyöst sem. Az 1960-as években megindult a termelés a Gyöngyös-Visontai lignitbányában, üzembe helyezték a Gagarin Hőerőművet, fokozatosan kiépült, a város történelmi magját körülvevő, lakótelep-övezet.


Az utóbbi években egyre nagyobb jelentőségre tesz szert ismét a hagyományos gazdálkodás, a szőlő- és borgazdaság, melyhez egyre többen térnek vissza az itt élők közül.

Látnivalók


Fürdőzés után számos érdekes programlehetőség várja az itt üdülő vendégeket. Ellátogathatnak a ferences kolostorba, ahol ma Magyarország egyetlen, épen és egységben maradt, középkori eredetű, ferences kolostori műemlék könyvtárát tekinthetik meg. Utána megnézhetik a városi könyvtárnak helyet adó, valamikori Grassalkovish kastély impozáns épületét.


Akiket e környék történelme, néprajza mélyebben is érdekel, ellátogathatnak a Mátra Múzeumba, ahol a város múltjáról, a természettudományi részlegen a Mátra élővilágáról tudhatnak meg többet, de jelentős a szőlőtermesztéssel, a vadászattal és a fazekassággal kapcsolatos kiállítás is ugyanitt. Akik a környéken élő palócokról szeretnének többet megtudni, a Palóc Múzeumba látogassanak el feltétlen, ahol a palóc népművészet legszebb alkotásait, főként fafaragásokat és szőtteseket nézhetnek meg.


A környéken számtalan kirándulási lehetőség is van, s aki erre jár, ha teheti ne mulassza el meglátogatni a közeli Mátraházánál a Mátra legmagasabb pontját, mely egyben Magyarország legmagasabb pontja is, a Kékes tetőt.

Linkek
Gyöngyös 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary