Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Egri Törökfürdő - Eger - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Egri Törökfürdő
 

3300- Eger
Fürdő u. 1-3.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


36

Egy egészen sajátos hangulatú, a török időket és a barokk városok hangulatát egyszerre megidéző városba látogathat el az, aki az Egri Törökfürdőt választja Egerben.

36

A környék termálvizekben gazdag vidék, s ez alól a megyeszékhely, Eger sem kivétel. Magyarországon egyike volt az elsőként gyógyfürdő létesítésére engedélyt kapó településeinknek, még a 20. század elején. De az egri fürdőélet gyökerei ettől is régebbi időkbe röpítik az idelátogató vendégeket. A egri Török Fürdőt még a törökök maguk építették a Hódoltság ideje alatt, 1610 és 1617 között. A rekonstrukció a mai napig őrzi a török fürdőkultusz és építészet hagyományait, emlékét. Itt jelenleg balneoterápiás központ működik, szakemberek, orvosok felügyelet mellett. A Török Fürdő gyógyvize enyhén radonos gyógyvíz, mely összetételénél fogva mozgásszervi betegségek minden válfaja (izületi kopások, izületi gyulladások, a gerinc degeneratív betegsége) szempontjából igen jó gyógyhatású.

Történelem

Eger és környéke gazdag őskori leletekben. A környék nevezetesebb leletei és feltárásai az Istállóskői barlang, a Peskő barlang, Subalyuk barlang. Csontvázak, különféle eszközök, illetőleg a kialakított lakhely maradványai tartoznak a feltárt leletek közé. A népvándorlás korában megfordultak ezen a környéken a szarmaták, különféle germán törzsek és az avarok is. A honfoglalás után hamarosan megtelepedett népesség élt itt. Ezt jelzi az is, hogy korán, még István király életében elkezdték építeni az itt alapított püspökség székesegyházát. Az ekkor felépülő templomból mára szinte semmi nem maradt. A 12. században fogtak újabb, nagyobb építkezésbe, ennek a templomnak a maradványai ma is láthatóak. A 13. században a tatárjárás következtében a település elpusztult, a káptalani iratokkal együtt. Éppen ezért a kora középkorból írott források nem maradtak fönn Egerről. Az ekkor még nem kellően megerősített várat IV.Béla a tatárjárás után átépíttette, az új kővár már alkalmas volt arra, hogy egy ostromot is elviseljen. A 15. században élte Eger városa fénykorát. Ekkor kezdtek el az itt élők a szőlőtermesztéssel foglalkozni, kialakultak a máig megmaradt kanyargós, keskeny utcák, a püspöki székhelyre reneszánsz püspökei sokat áldoztak, a környékbeli települések összetelepültek Egerrel. A 16. században ezt a virágzást az újabb támadások megszakították. A várat ismét megerősítették a várható támadásokra készülve. A kapitány 1540-től Dobó István volt. A török támadását Eger 1552-ben visszaverte. Az újabb ostrom 1592-ben Eger elestével végződött. Ekkor a várat már zsoldosok védték.

36

Eger a Török Hódoltság határában, az Egri vilajet központja lett. A török kor számos emléke, máig látható. Az építkezés mellett azonban ez az időszak pusztulást is hozott a város számára, házai megrongálódtak. A 17. században a törökök kivonulása után Egerben hamarosan megjelentek a különféle szerzetes rendek, jezsuiták, ciszterciek, minoriták, ferencesek, szerviták. Kezdetben kincstári birtok, szabad királyi város volt, ám a visszatelepülő Fenessy György püspök hamarosan visszaszerezte Eger püspöki városi jogállását. A 18. század elején újabb harcok, a Rákóczi szabadságharc ismét nem kerülte el Eger városát. A fejedelemnek Eger volt a főhadiszállása. Ám ez a század az újjáépítést, a kulturális élet fellendülését, és - elsősorban az egyházi rendeknek köszönhetően - iskolák sorának megnyitását hozta el. A különféle elemi szintű és középiskolai oktatás mellett, papi szeminárium, jogi és orvosi iskola is létesült. Valójában az egri borvidék kialakítása is ebben az időben kezdődött, noha szőlőtermesztéssel korábban is foglalkoztak már az itt élők. Ekkor épültek Egerben a barokk épületek, melyek ma is alapvetően meghatározzák a város hangulatát. A 19. század elején lett érseki székhellyé. A 19 és a 20. század a természeti csapások ellenére a töretlen fejlődés ideje. Fejlődött a helyi ipar, cukorgyár, szeszgyár, keményítőgyár létesült, létrejött a Swartz-féle gőzmalom és az egri dohánygyár. Főposta, és banképületek épültek. A 20. század elején kőszínház, uszoda, strand nyitotta meg kapuit a vendégek előtt. A világháborúk után a klérus székhelyének tekintett várost igyekezett a vezetőség háttérbe szorítani. Csak ’56 után indult bizonyos mértékben fejlődésnek. Az Óvárost a 60-as években védetté nyilvánították, így szerencsére megőrződött az ebben az időszakban beindított fejlesztések, építkezések, másutt rombolással is járó káros hatásától. Ennek is köszönhető, hogy Eger máig az egyik legszebb magyar város, sajátos hangulata, történeti emlékei pedig idézik mindazt, amit az évszázadok során az itt élő emberek átéltek.

Látnivalók


Eger látnivalókban és program lehetőségekben oly mértékben gazdag város, hogy a teljes felsorolásra nem is vállalkozunk itt. Érdemes az idelátogató vendégeknek több napra tervezni, hiszen csak úgy kóstolhatnak bele igazán Eger sajátos hangulatába.


Az épített örökség iránt érdeklődő vendégek, ha tehetik, „vesszenek el” egy kicsit Eger kacskaringós, szűk utcáiban, ahol szinte mindenhol valami látnivalóba botlanak majd. Így sétálva eljuthatnak majd az Egri Minarethez, és magukba szippanthatják egy régi barokk város egészen sajátos hangulatát.

36

Fürdőzés után az egyik legérdekesebb program ellátogatni az Egri várba, itt különféle a várra vonatkozó, helytörténeti és képzőművészeti kiállításokat tekinthetnek meg, miközben a vár épületét bebarangolva Eger városának látképében gyönyörködhetnek, a várvédők szemszögéből nézve.

36

Ha tehetik, látogassanak el a szakrális örökség különböző emlékeihez is, mint a bazilikához, a római katolikus érseki palotához, a Ráctemplomhoz.


Eger mindezek mellett közel fekszik számos érdekes látnivalóhoz, turisztikai jelentőségű helyhez, mint Egerszalók, Bükkszék, Szilvásvárad, ahova, ha idejük engedi, ugyancsak érdemes ellátogatni.

Linkek
Eger 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary