Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Dombovár - Gunarasfürdő - Dombóvár - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Dombovár - Gunarasfürdő
 

7200- Dombóvár
Alkotás tér 1.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


33

Tolna, Baranya és Somogy megye találkozásánál, Tolna megye délnyugati csücskében fekszik, a Kapos-folyó partján Dombóvár, és innen mindössze 5 km-re fekszik Gunaras Gyógyfürdő, és az azt övező fürdőtelep.


A vizet 1960-van tárták fel. A gyógyvíz minősítést 1977-ben nyerte el, a fürdőt pedig 1981-ben nyitották meg a fürdőközönség számára. Mára nem csak gyógyfürdő, de a környező három megye egyetlen rehabilitációs központjává nőtte ki magát. A gunarasi gyógyvíz jelentős fluorid tartalmú alkálihidrogén-karbonátos 55º C fokú termálvíz. Összetétele különféle mozgásszervi betegségek, gyomor-, bél- és epebántalmak, nőgyógyászati-, fogíny- és szájbetegségek, s egyes bőrbetegségek kezelésérére is alkalmassá teszi. Ezen kívül alkalmazása hatékonynak bizonyult különféle légzőszervi, szív-és érrendszeri elváltozások kezelésénél is.

33

A fürdő egy nyolc hektáros park területén épült fel. A köré épült üdülőterület a városhoz tartozik, annak szerves részét képezi. A telepen több száz üdülőház, társüdülőházak, intézményi üdülők, kemping, bárok és éttermek vannak. Jelenleg 14 medence áll a vendégek rendelekzésére, melynek fele szabadtéri, fele fedett, és egész évben nyitva tart. A fürdőtelepen e mellett 1 hektárnyi területet a telepített halastó foglal el, ahol horgászni, csónakázni és vizibiciklizni is lehet. A fürdő rendelkezik gyógyászati részleggel. Itt végzik a kórházi regionális járó- és fekvőbetegek rehabilitációját. A fürdő fiziko- (elektromos végtagfürdő, elektromos kombinált kád stb.) és balneológiás (sugármasszázs, súlyfürdő, víz alatti torna, elektromos kádfürdő stb.) eszközökkel és szakképzett masszőrökkel rendelkezik. Ezek mellett iszppakolás, paraffin pakolás, szauna, szolárium is igénybe vehető, és még számos eljárás és módszer, melyre a gyógyulni vágyóknak szüksége lehet, vagy azoknak, akik csak egészségük megőrzése miatt, pihenés céljából vágynak fürdőzni.

Történelem

A település története a régészeti leletek tanúsága szerint igen korai időkbe nyúlik vissza, már a kő- és bronz korból is vannak arra utaló leletek, hogy lakott volt ez a vidék, a római korban pedig fontos utak haladtak el erre. Ami biztosan tudható, hogy a honfoglalás idején szlávajkú lakosság lakott itt. Feltételezések szerint szláv eredetű maga a városnév is. E szerint a „dombu” „tölgy” jelentésű szóból származna a város neve. Mára a várból csak egy falrész maradványa látható. A település hamar benépesült, számos honfoglalás kori sírt találtak itt a régészek. Dombóváron több vár és erődítmény maradványait tárták fel. Ilyenek a nemrég föltárt 12. századból származó vártorony, a Sziget erődben, vagy a Gólyavárként ismertté vált romok a Kapos partján. Birtokosai az évszázadok során voltak a Csákiak, maga Károly Róbert király, Werbőczyek, és végül az Esterházyak. Az ő birtoklásuk idején vált a tolnai birtokok birtokközpontjává Dombóvár, s ezáltal megnőtt a jelentősége a térségen belül. Az Esterházyak egészen 1944-ig fontos szerepet játszottak Dombóvár életében. Fejlődésének egy másik fontos pontja, hogy a vasúthálózat révén bekapcsolódott az országos kereskedelmi utak keringésébe, ekkortól vált lehetővé az ipar fejlődése, de az itteni ipar továbbra is erősen kötődött a mezőgazdasághoz. Az idők során két városrész nőtt egymás mellé, melyeket Ó- és ÚjDombóvár néven neveztek, egységesítésükre 1946-ban került sor. A 20. század második felében kezdett kiépülni Dombóváron a nehézipar, és ekkor indult be a fürdőélet is. A rendszerváltás leginkább az ipart érintette itt, ekkor sokan lettek a városban munkanélkülivé. Az ezt követő megrázkódtatás a mai napig érezteti hatását. A város jövője szempontjából mindenképpen fontos a turizmusra való építés.

Látnivalók


Azoknak, akik fürdőzés után is tartalmasan szeretnék eltölteni idejüket számos lehetőségük van arra, hogy kellemesen töltsék szabadidejüket.

33

Kerékpártúrákra, horgászatra, lovasturizmusra van lehetőség azok számára, akik az aktív pihenés hívei.


Akik a városi sétákat, múzeumokat kedvelik, érdemes a fürdőtelepről Dombóvár belvárosába sétálni menni. A dombóvári épületek zöme a 20. században épült. Érdemes elsétálni a régi kaszinó épülete felé, vagy az Illyés Gyula Gimnázium felé. Az országos hírű Kossuth-szoborcsoportot a Szigeterődben állították fel. Ugyanitt található a nemrég feltárt 12. századi téglából épített vártorony maradványa is, s a romok kedvelőinek a Kapos-parti Gólyavárhoz is érdemes elsétálni. A szakrális építészet kedvelői a Arany János téri római katolikus templomhoz sétálhatnak el, illetve a református és az evangélikus templomokhoz, melyketől nem messze található a volt zsinagóga épülete is. A Múzeumok kedvelői számára érdekes lehet a Fekete István Múzeum, mely 1995-ben nyitotta meg kapuit.


A kulturális programok kedvelőinek érdemes figyelemmel kísérni a dombóvári Művelődési Ház programját, ahol számos programot szerveznek gyerekeknek, fiataloknak és felnőtteknek egyaránt.


Ha valódi fürdőéletre vágyik, idejét a strandon, sportolva, bárokban üldögélve, éttermekben akarja tölteni, a közeli város előnyeit élvezni, a Gunaras Gyógyfürdő és a fürdő telep várja önt és az egész családját!

Linkek
Dombóvár
Dombovár - Gunarasfürdő 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary