Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Szombathelyi Fedett Uszoda és Termálfürdő - Szombathely - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Szombathelyi Fedett Uszoda és Termálfürdő
 

9700- Szombathely
Bartók Béla krt. 41.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 Egy hangulatos városban, számtalan érdekes programlehetőség mellett fürdőzhetnek azok a vendégek, akik Szombathelyre látogatnak fürdőzni. Az itteni gyógyfürdő a fedett városi uszoda területén üzemel, idény jelleggel. Az egy termálvizes medencéből, ám nagy zöldterületből álló strand vize kálcium-magnézium-hidrogén-karbonátos és szulfátos hévíz. a fürdőzésen túl különféle gyógyászati- és wellness szolgáltatások is igénybe vehetőek, mint a szauna, szolárium, masszázs. A nyári szezonban a strand területén csúszdák is üzemelnek. Akik pedig nem csak fürdőzni, de csónakázni, a vízparton pihenni is szeretnek, fürdőzés után ellátogathatnak a Tófürdő körül kialakított kis üdülőövezetbe a város nyugati részén, a Bartók Béla körút mellett, az egykori téglagyári gödrök helyén.

Történelem

Szombathely római kori elődjét i.e. 50-ben Caludius császár alapította. Akkori nevén Savaria a birodalom tartományi székhelyévé lett. A korai kereszténység történetéből érdekes adalék, hogy a 4. században itt végezték ki Szent Quirinus sziszeki (sisciai) püspököt és itt született a Szent Márton – a későbbi tours-i püspök -, a nyugati kereszténység oly kedvelt, sokat ábrázolt szentje. A települést egy földrengés az 5. században romba döntötte ugyan, de bizonyíthatóan, még a népvándorlást követő időszakban is lakott terület maradt. Van egy érdekes monda, mely szerint Savaria lakói a birodalom összeomlása után Itáliába menekültek, s ott ők lettek Velence megalapítói. Nevét még a korai magyar történelem első századaiban is megőrizte, csak a 13. században bukkan fel írott forrásban először mai neve.


A kezdetekben a győri püspökség birtokába tartozott Szombathely. A török hódoltság ideje alatt azonban jelentősége megnőtt, átértékelődött. Szinte vármegyei központként működött, mely szerepét a 16. század második felében hivatalosan is elfogadtak. A Rákóczi szabadságharc ideje alatt oly súlyos károk érték a várost, hogy a 18. századi újjáépítések új városalapításnak is felfoghatóak. A dátum, melyhez ezt kötni szokás 1777, amikor Mária Terézia a győri, a veszprémi és a zágrábi egyházmegyék területéből kihasítva létrehozta a szombathelyi egyházmegyét. ekkor kezdődött meg a barokk egyházi székváros felépítése, ekkor épültek azok a ma műemléki épületek, melyek ma is meghatározzák Szombathely városképét, hangulatát. További lendületet vett a város a 19. században. Ezt jelzi a vasút megépülése, a villamosok megjelenése, színház felépülése, a polgárosodó társadalom. A rohamosan fejlődő várost azonban újra nehéz helyzetbe hozta a történelem, Trianon után Szombathely szerepe ismét megváltozott. Határmenti település lett, fontos gazdasági és kereskedelmi kapcsolatoktól kellett megválnia, a II. világháború után pedig évtizedekre zárt várossá lett, elszigetelve nem csak Ausztriától, de az ország többi részétől is. A hidegháborús konfliktus enyhültével ez a helyzet megszűnt. A rendszerváltás óta ismét magára találó várost élénk gazdasági és kulturális élet jellemzi.

Látnivalók

148

Fürdőzés után számtalan érdekes program, látnivaló várja az itt üdülő fürdőzőket, érdemes tehát elindulni és megismerkedni Szombathely történelmi emlékeivel, kulturális és természeti értékeivel.


A korai történelem emlékei iránt érdeklődő látogatók számára számtalan érdekes látnivalót tartogat Szombathely városa. Savaria legnagyobb egybefüggő részletét a Romkertben tekinthetik meg. A régészek által feltárt területen többek között megnézhetik a császári palotát, mely talán a legérdekesebb része a romkertnek, a közfürdőt, a vámházat, a Mercurius-szentélyt, továbbá műhelyeket, fazekaskemencéket, római útmaradványokat, mozaikfelületeket. Utána látogassanak el a Püspöki Palota földszintjén találhatóható a Sala Terrena-ba, hazánk első múzeumába, ahol az egykori középkori várban, majd Szily János püspök által gyűjtött római korból származó feliratos kövek vannak kiállítva, továbbá a Savaria Múzeumba, ahol különböző korokból származó érdekes tárlatokat tekinthetnek meg.


A szakrális épített örökség iránt érdeklődő látogatóknak érdemes elsétálni a Szent Templomba, mely egykor a domonkos rendé volta a hozzá épült kolostorral együtt. A barokk templom román kóri, gótikus, maradványai későbbi feltárások eredményei. Magyarország harmadik legnagyobb Székesegyháza a szombathelyi, mely Hefele Menyhért fő műve. Az épületet Szily János püspök építtette a lebontott vártemplom és várpalota helyén, római maradványokon Utána tekintsék meg a Püspöki Palota impozáns épületét és az Egyházmegyei Könyvtárat is.

148

A főúri életmód emlékhelyei a Gothard-kastély és az ezzel egybe épített Csillagvizsgáló, ahol ma a z Eötvös Lóránd Tudomány Egyetem önálló szervezeti egysége, a Gothard Asztrofizikai Obszervatórium működik, illetőleg a Szegedy-kastély klasszicista épülete. Az előbbiben érdekes tudománytörténeti kiállítás is várja a látogatókat. A polgári életmód emlékeit a Shmidt Múzeumban tekinthetik meg.


A képzőművészetek iránt érdeklődők látogassanak el a Szombathelyi Képtárba. A galéria 17-19. sz.-i darabokat is őriz, de a művek többsége a 20. sz.-i magyar művészekhez kötődik.


A környék népi kultúrájára kíváncsi látogatók a Vasi Múzeumfaluban kaphatják a legteljesebb képet e vidék néprajzi sajátságairól.

148

A felsorolást lehetne folytatni még az egykori Bölcseleti Líceum, vagy a Megyeháza épületével, az Eölbey-házzal, a Szent Erzsébet templommal, vagy a Zsinagógával és így tovább. Helyette inkább „vesszenek el” egy kicsit ebben a hangulatos városban, mert lépten-nyomon szép épületekre, érdekes kiállításokra, hangulatos kávézókra, éttermekre akadhatnak. Akik pedig hosszabb időre tervezik ittartózkodásukat, a környéket is bejárhatják. Érdemes ellátogatni Csempeszkopácsra, ahol egy középkori templomot nézhetnek meg, Csöngére a Weöres Sándor emlékházba, vagy épen Jákra, ahol a méltán híres Jáki templomot csodálhatják meg. Érdemes tehát több napra tervezni!

Linkek
Szombathely 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary