Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Tanuszoda - Salgótarján - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Tanuszoda
 

3100- Salgótarján
Pécskő út 13.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 Kellemes, élményekben gazdag napokat tölthetnek, szép kirándulóhelyek közelében azok a látogatók, akik Salgótarjánban szeretnének fürdőzni. A salgótarjáni strandfürdő egyben tanuszoda is. Elsősorban az aktív pihenés hívei számára lehet vonzó az uszoda nyújtotta fürdőzési lehetőség.

Történelem

Régészeti leletek tanúsága szerint már az őskorban is lakott hely volt. Magyar történelme a honfoglaláskor kezdődött, amikor a magyar törzsek közül a Tarján törzs telepedett le ezen a környéken. A középkori faluról keveset tudni. Salgótarján lakossága a 19. századig nem haladta meg a 800 főt. A változást ebben a században a szén felfedezése hozta el. A 19. század derekán nyitották meg az első szénbányákat. 1867-ben átadták a vasútvonalat is, mely Salgótarjánt Pesttel kötötte össze. A városképet és a település történetét meghatározó másik iparág a vasgyártás volt, mely ugyanebben az időszakban kezdet meg működését. Az itteni termelés és gyártás az 1880-as években gyorsult fel. Ekkor alakult meg a Rimamurány-Salgótarjáni Vasmű Rt. A kilencvenes években ezek mellett üveggyár kezdte meg a működését ugyanitt. A változásoknak köszönhetően a lakosság száma gyorsan növekedett, a századfordulóra a 13 ezer főt is elérte. A városkép ebben az időben alapvetően megváltozott, a régi, akkorra már fejletlennek számító városmag mellett a gyárakban dolgozó emberek számára lakótelepek jöttek létre. A trianoni határok kijelölése után Salgótarjánnak megnőtt a jelentősége, fontos határ menti ipari központtá lett. A II. világháború után Nógrád megye székhelye lett Salgótarján, s ennek köszönhetően további fejlesztésekre került sor, tetszetős formában építették át a modern városközpontot. A rendszerváltás után válságos helyzetbe kerülő hagyományos nehézipar itt is nehéz helyzetbe hozta az embereket. Ez a súlyos változás a mai napig érezteti hatását az élet minden területén.

Látnivalók


Fürdőzés után érdemes elindulni a városban, megismerkedni történelmi és kulturális emlékeivel.


A régi korok emlékhelyei iránt érdeklődőknek érdemes ellátogatni egy rövid kirándulás keretei közt a Salgói várrom 13. századi maradványaihoz, melyet a közelmúltban valamelyest felújítottak. A 625 méter magas bazaltvulkáni kúpon álló vártól szép kilátás nyílik a környező vidékre is. A másik híres történelmi emlék a tatárjárás idején épült Somoskői vár és a közelében található bazaltömlés, a várhegy híres bazaltoszlopai. Kevésbé látványos, mégis említést érdemes az ugyancsak a tatárjárás idejében épített Zagyvafői vár. Az egykor feltárt, majd visszatakart várromból ma földhalmai és egy-két csekély falmaradvány várja az ide látogatót.


A kiállítások kedvelői számára is érdekes programlehetőségek állnak rendelkezésre Salgótarjánban.


Az ipartörténeti kiállítások kedvelői ellátogathatnak a Bányamúzeumba, vagy az Öblösüveggyár kiállítására.


Érdekes lehet mindenki számára a nyolcvanas években épült Csillagvizsgáló meglátogatása, ahol állandó jelleggel tartanak különféle bemutatókat, előadásokat.


Az irodalomtörténeti emlékhelyek iránt érdeklődő látogatók megnézhetik azt a „kunyhót”, ahol egykor Petőfi Sándor pihent meg ittartózkodása idején, s ahol ennek emlékére egy kis kiállítást is berendeztek.


Végezetül, de nem utolsó sorban, aki szeretne többet tudni Nógrád megye történetéről, az a Nógrádi Történeti Múzeum modern épületében ismerkedhet meg e környék múltjával mélyebben.


A természetjáró túrázók a várakhoz és a környék erdeiben vezető tanösvényeken többet is megtudhatnak e vidék növény és állatvilágáról, földrajzi adottságairól. Túrákat szervezhetnek Baglyaskőre, Boszorkánykőre, vagy Pécskőre.


Az állandó programok mellett időnként színvonalas rendezvények, fesztiválok tarkítják az itt élők mindennapjait, érdemes indulás előtt előre is tájékozódni!

Linkek
Salgótarján 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary