Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Pásztói Strandfürdő - Pásztó - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Pásztói Strandfürdő
 

3060- Pásztó
Kossuth Lajos utca 116.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 Kellemes napokat tölthetnek nyugodt környezetben azok a fürdőzők, akik Pásztóra látogatnak. Az itteni gyógyvíz metakovasav tartalma jelentékeny, kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos hévíz, mely összetételénél fogva mozgásszervi, nőgyógyászati és hurutos megbetegedések kezelésére alkalmas. A fürdő területén jelenleg gyógymedence és gyermekmedence várja a vendégeket. A szépen gondozott, füves napozórész, virágokkal parkosított és fákkal beültetett ligetes terület várja a gyógyulni, pihenni és kikapcsolódni vágyókat.

Történelem

Régészeti leletek tanúsága szerint már az őskorban is lakott rész volt. A település neve feltehetően a szláv „paszth” szóból származik, mely csődört, pásztort jelent. Más kutatók szerint iráni nyelvekből származik neve, ahol ez „tábort” jelent. Anonymus Gestája szerint Árpád vezér és hadai erről a környékről indultak Nógrád, Hont és Nyitra meghódítására. A környéken talált honfoglalás kori leletek, és a krónikában szereplő útvonal alapján ez elképzelhető, hogy így is volt. A 12. században a Rátót nemzetség birtokába került. Korán egyházas településsé lett. Az itteni bencés apátságot már a 12. században említik írott forrásaink. A kolostor ásatásai nyomán kiderült, hogy ebben az időszakban egész Közép-Európában nem találni hasonlót. A templomot a 12. század végén a ciszterciek vették át a bencésektől. A településen jelentős német ajkú lakosságélt már a 13. században is. A 15. században a település városi rangot kapott. A Zsigmond király által adott kiváltságlevél értelmében a pásztói polgárok ekkor a budai polgárokkal lettek egyenrangúakká. A török hódoltság ideje alatt török fennhatóság alákerült, jelentősége csökkent, noha mezővárosi kiváltságai megmaradtak. A törökök kiűzése után újjáépítették, ekkoriban a legnagyobb birtokosok e környéken a ciszterciek voltak. A 20. század elején Pásztó elveszítette városi rangját és nagyközséggé lett. Földművelésre épülő gazdasága nem tudott alkalmazkodni az ipari fejlődéshez, virágzó szőlőkultúráját pedig tönkretette a filoxéra járvány. A világháborúk után ismét fejlődésnek indult. A 80-as évekre városi rangját is visszakapta.

Látnivalók


Fürdőzés után érdemes elindulni ebben a sajátos hangulatú városban egy kis sétára, megismerkedni történelmével, hagyományaival, kulturális értékeivel.


Magyarország egyetlen rekonstruálhatóan fennmaradt, 15. századi polgárházát tekinthetik meg a műemléki központban, a Múzeum téren. Az ún. Oskolaház rekonstruált szobájában a régészeti feltárás során talált tárgyakat állították itt ki. Pincéjében a középkori szőlőművelés emlékeit tekinthetik meg a látogatók. A ház déli oldalán az egykori bencés kolostor üveghutáinak kerek, átlátszó műanyag lappal lefedett maradványai láthatóak, melyekhez még csak hasonló sem látható az ország mai területén.


A mai plébániatemplom környékén a középkori településközpont tovébbi feltárt részeit tekinthetik meg.

Látnivalók

130

A szakrális épített örökség emlékei iránt érdeklődő vendégek ellátogathatnak Pásztó barokk és gótikus stílusú templomaiba. A római katolikus templom mellett álló 13. századi Templomkápolna is igazi különlegesség, A hatszögletű épület alsó szintje csontház (Ossarium) volt, melynek eredeti falai a boltváll feletti részig megmaradtak.


Az egykori ciszterci rendházban berendezett múzeum tárlatain a város és a rendház történetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők, illetőleg itt kapott helyet a Rajeczky Benjamin - népzenekutató, zenetörténész és ciszterci szerzetes - és a Csohány Kálmán – grafikus - tiszteletére berendezett emlékkiállítás is.


Pásztó településrészén, a hasznosi városrész keleti részén állnak a valamikori Cserteri vár romjai. A Gombás tetőre épült várromtól szép kilátás nyílik a lenti vidékre, a hasznosi víztározóra.

Linkek
Pásztó 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary