Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Ózd - Városi Strandfürdő - Ózd - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Ózd - Városi Strandfürdő
 

3600- Ózd
Tamás út 6.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 Elsősorban az aktív pihenés hívei számára lehet érdekes, ha ellátogatnak Ózdra, ahol a strandon két medence, míg a sportuszodában egy fedett medence várja a látogatókat. A környéken e mellett számos kirándulási és kerékpártúra lehetőség várja a sportos életmód szerelmeseit.


A másik fürdőzési lehetőséget a Gyári Uszoda kínálja. A Törzsgyárban lévő uszoda épülete 1905-ben épült Szvoboda Gyula tervei alapján, eklektikus, neobarokk stílusban. Ez volt Magyarország első vidéki fedett uszodája. 1978-ban nagyszabású átalakítási munkákat végeztek az épületen, mely során az uszodatér jellegében változatlan maradt, de a fürdő tömbje nagymértékben átalakult. Jelentős részét elbontották, és a megmaradt részt lapostetővel zárták le. A fürdőtömb pincéjében található a gépészet, földszintjén volt eredetileg a törökfürdő – ma előcsarnok, emeletén pedig a kádfürdős részleg – ma öltöző. Az uszodatér 25 méteres, négysávos medencét foglal magába. Az eredeti - rizalit- és pillérosztással tagolt tégla - homlokzati kialakítást az uszodatömb őrzi, melynek falában színes üvegezésű csarnokablakok találhatók. A belső teret a csúcsíves álmennyezet gazdagítja.

Történelem

Régészeti leletek tanúsága szerint már az őskortól lakott hely volt. Írott forrás először a 13. században említi. A település neve a hunokkal rokon, az orosz sztyeppéken és az Al-Duna tájékán élő uzokra utal. Ez a 11. században még egységes nép szétszóródott, majd egy csoportjuk hazánk területén telepedett le. A 12. századtól ugyan lassú fejlődésnek indult a település, de még sokáig község maradt. Valódi fejlődése csak a 19. században kezdődött, amikor Struman András földbirtoklása idején beindult itt a vasgyártás. Ehhez kapcsolódott a környéki völgyekben szinte mindenhol a szénbányászat. 1940-ben egyesítették Ózdot Sajóvárkonnyal és Bolyokkal, így jött létre Ózd nagyközség, mely 1949-ben már városi rangot kapott. Ezt követően az ötvenes években garndiózus iparépítés kezdődött, mely a rendszerváltás idejére túlméretezetté, fölöslegessé vált. Jelenleg, ennek köszönhetően igen nehéz helyzetben van ez a környék, a gyárakból, bányákból elbocsátott munkaerő nagy része a mai napig nem találja a helyét az újrarendezett körülmények között.

Látnivalók


Fürdőzés után érdemes körülnézni ebben a sajátos hangulatú, régi ipari városban. Noha az ötvenes években zajló nagy lendületű ipari fejlesztések következtében felduzzadó lakosság nagy részét lakótelepi lakásokba költöztették, s ez igen eltorzította a valamikori városképet, lehet találni Ózdon régi épületeket, s a környezővidék gyönyörű, valódi paradicsom a természetjáró fürdőzők számára.


A városban érdemes ellátogatni a valamikori Bronts-kastélyhoz, mely ma szeretetotthonként működik. A 19. században épült kaszinó, az olvasóegylet épülete, mind az itt beinduló munkások számára létrehozott és épített intézmény. A mai napig különféle kulturális rendezvények, konferenciák színterei. Az ipartörténet iránt érdeklődő látogatóknak pedig érdemes ellátogatni az Ipari Skanzenbe, mely a Gábor Áron Ipari Szakiskolánál található.

Linkek
Ózd 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary