Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Nyírbátor - Városi Gyógy és Strandfürdő - Nyírbátor - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Nyírbátor - Városi Gyógy és Strandfürdő
 

4300- Nyírbátor
Gyulaji út 100.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


120

Kellemes napokat tölthetnek szép környezetben azok a vendégek, akik Nyírbátorra látogatnak fürdőzni. A Nagyszénási tó és egy erdő szomszédságában fekszik a csak nyári időszakban üzemelő strandfürdő. Az itteni víz jód és bróm tartalmú ásványvíz, mely összetételénél fogva elsősorban mozgásszervi megbetegedések kezelésére alkalmas.

Történelem

Nyírbátor neve az ótörök „batir”, „bátor, jó hős” jelentésű szóból származik. Írott forrásaink először a 13. században említik. Már ekkoriban is a Báthory család őseinek birtokában volt, akiknek birtokigazgatási központja, majd temetkezési helye is lett. Hamarosan vásártartási és árumegállítási jogot is nyert, melynek következtében elindult a mezővárossá fejlődés útján. A virágzó évszázadok után a török hódoltság ideje alatt birtokosai egymást váltották. Vitatott volt egy ideig hovatartozása is, mert birtokosai inkább az erdélyi fejedelmek fennhatóságát akarták elismerni. Jelentőségéből azonban ebben az időben sem veszített, tulajdonosai sorra megerősítették kiváltságait. A 18. században elszegényedett, sorsa hasonlóan alakult más szabolcsi települések korabeli történetéhez. A 19. század végén történő közigazgatási átszervezésekkor elveszítette városi rangját, amit csak 1973-ban kapott vissza. Napjainkban egyre nagyobb jelentősége van Nyírbátorban a turizmusnak, különösen nagy vonzerővel bírnak rendezvényei, mint a Nyírbátori Zenei Napok vagy a nemzetközi utcaszínházi fesztivál.

Látnivalók

120

Fürdőzés után érdemes elindulni ebben a patinás városban egy kis sétára, megismerkedni történelmével, hagyományaival, kulturális értékeivel.

120

A szakrális épített örökség iránt érdeklődő látogatók, ha tehetik sétáljanak el a Minorita Templomhoz, melynek alapjait a ferencesek 1480 körül emelték. Ma ismert gótikus-barokk alakját a 18. században nyerte el. A hazai barokk fafaragás legszebb darabjait tekinthetik meg itt a látogatók. Utána ellátogathatnak a minorita rendházba is, mely ma múzeum, a Báthori István Múzeum kapott itt helyet, melynek tárlatai közt helytörténeti, néprajzi, iparművészeti és képzőművészeti kiállításokat is megtekinthetnek az érdeklődők. A református templom egyik legszebb hazai gótikus emlékünk mérműves ablakaival és hálóboltozatával. Előtte áll a mai Magyarország legnagyobb fa-haranglába, mely a 17. században készült.

Linkek
Nyírbátor 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary