Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Balatonfüred - Állami Szívkórház fürdője - Balatonfüred - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Balatonfüred - Állami Szívkórház fürdője
 

8231- Balatonfüred
Gyógytér 2.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


11

Egy varázslatos hangulatú kisvárosban, szelíd dombokkal övezett, híres bortermő vidéken üdülhetnek a Balatonparton, akik Balatonfüredre látogatnak.


Az Állami Szívkórház fürdőjében korszerű fizikoterápiás felszerelések, úszómedence és tornaterem várja a vendégeket. Az itteni gyógyvíz radioaktív földes savanyúvíz, magas szabadszénsav-tartalommal, jelentős kalcium-, lítium-, vas-hidrokarbonát- és glaubersó-tartalommal rendelkezik. A fürdőkúra mellett különféle gyógyszolgáltatások is igénybe vehetőek, mint a különféle masszázsok, fürdők, inhalálás stb.

Történelem

Régészeti leletek tanúsága szerint már a római korban is lakott hely. A középkorban hét kisebb település volt itt, Magyare, Arács, Kék, Füred, Siske, Papsoka és Szentkirályparragja. Fürdet írott források először a 13. században említik. A hét település közül a török hódoltság idejét csak Füred és Arács vészelte át. E két település 1954-ben egyesült.


Az itteni gyógyhatású savanyú vizeket már a 17. században is ismerték. Híressé a gyógyfürdőzés elterjedése tette. 1765-ben már az első fürdőház is felépült. A 18. században a fürdőélet mellett élénk kulturális élet tette nevezetessé ezt a helyet. Itt épült fel a Dunántúlon az első kőszínház, és innen indult el első útjára a balatoni gőzhajó is. A 19. század második felében politikai, kulturális jelenősége ugyan csökkent, de ekkoriban épültek meg az első nyaralók villái, s a település fokozatosan átalakult üdülővárossá. Ekkor alakult ki máig jellemző hangulata, így lett Füred a bor és gyógyüdülés egyik magyarországi központjává.

Látnivalók


Fürdőzés után érdemes elindulni a városban és megismerkedni műemlékeivel, történelmével, hagyományaival.


Az irodalomtörténeti emlékhelyek iránt érdeklődő látogatók ellátogathatnak a Jókai villába, ahol az író emlékkiállítása is megtekinthető.


Kellemes sétára nyílik lehetőség a Nobel díjas indiai költőről, Rabindranath Tagore-ról elnevezett sétányon, aki egy ideig a füredi szívkórházban gyógyíttatta magát. A sétány mentén számos híres személyiség ültetetett fát. Ennek emlékét minden egyes fa tövében kis emléktábla őrzi.


A sétány fölötti utca elején áll a Kerek templom, majd megtekinthetik a Blaha Lujza villát, és a kis egyszintes házak között ellátogathatnak az Art-East Galériába, ahol különféle időszaki kiállításokat tekinthetnek meg. Az utca végén pedig ott áll a Szívkorház előtti Ivócsarnok, ahol fogyaszthatnak a híres savanyúvízből.

11

A város északi részén álló „vörös templom” és környékének kisvárosi hangulatába is érdemes belepillantani. Innen vezet az út a Lóczy-barlanghoz. A 120 m hosszú és 19,3 m mély barlangot 1882-ben fedezték fel, 1934-ben és építették k tették a látogatók számára is járhatóvá.


Ha idejük engedi, a környéken számos érdekes és szép túrát tehetnek a természetjáró fürdőzők, például a Koloska-patak völgyében, vagy a Balaton felvidék falvaiban, és az ezeket övező erdőségekben. És persze közel van ide Tihany is, ahova szintén érdemes ellátogatni minden Füredre látogató vendégnek.

Linkek
Balatonfüred
Balatonfüred - Állami Szívkórház fürdője 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary